Завод марочних вин і коньяків «Коктебель»

Завод марочних вин і коньяків «Коктебель»
Дорога в Коктебель

Якщо ви, вирушаючи на відпустку в Крим, вибрали відпочинок в Коктебелі, те вас чекає не лише тепле море, прекрасні пляжі, численні розваги і гостинний приватний сектор Коктебеля, але і цікаві екскурсії до місцевих пам'яток. Серед безлічі чудових природних і культурних об'єктів осібно стоїть знаменитий Завод марочних вин і коньяків «Коктебель», продукція якого має великий попит не лише в Криму, але і у багатьох країнах за кордоном. Про це говорять численні нагороди, якими нагороджуються на різних міжнародних виставках коктебельські вина. Відвідування заводу може додати у вашу подорож по східному Криму багато нових яскравих вражень.

Слава українського виноробства починалася в Отузькій долині, де на сонячних гірських схилах спрадавна займалися виноградарством. Виноградна культура тут поширилася ще на зорі нашої ери, і традиції виноградарства і майстерного виноробства, що відтоді зародилися тут, не уривалися в цих місцях ніколи. Тутешні вина були добре відомі і в Середньовічній Русі, і в Хазарському каганаті, і експорт вин був істотною статтею доходу місцевого населення. Коли Крим би приєднаний до Росії, тутешнє виноградарство і виноробство отримали потужний поштовх до розвитку, оскільки потреби у винах у такої великої країни були теж колосальні. В Отузькій долині у другій половині XIX століття з'являються великі виноробницькі економії Гріна, Юрьева та ін. Але колосальний попит породжував необхідність перекладати місцеві виноградарські господарства на промисловий рівень, і основи такого господарювання були закладені спочатку графом Воронцовим, а потім князем Голіциним.

завантаження...

Після становлення радянської влади в Криму у Коктебельській долині був створений радгосп, потім організувалися невеликі виноградарські і садівничі артілі, і в 1930 році вони були об'єднані в два колгоспи, розташовані в Нижніх і Верхніх Отузах. Вітчизняна війна зупинила розвиток галузі, а Отузська долина була розорена і піддалася запустінню. Як тільки Крим був звільнений від німців, відразу ж почалося відновлення господарства. Але було прийнято рішення не відтворювати старі колгоспи, а наново організувати єдине велике господарство, яке дістало назву радгосп «Коктебель».

У кінці п'ятдесятих років минулого століття на схилі гори почалося спорудження грандіозного винзавода і підвалів, рівних яким по масштабах і складності не було в Криму. Нижнє сховище вин є вісьмома широкими тунелями заввишки понад сім з половиною метрів, які врізаються в гору на шістдесят метрів в довжину. Усі вони сполучені між собою дев'яностометровою галереєю. Верхнє сховище представляє мережу з п'яти тунелів, але довжина їх в два-шість разів більше. Загальна довжина підвалів складає майже півтора кілометри. Для проведення робіт по будівництву цих унікальних тунелів були запрошені московські метробудівці.

Зараз на заводі «Коктебель» виготовляють прекрасні міцні, сухі і десертні вина, а також марочні коньяки і коньячні спирти за класичною технологією. Сортовий виноград, що має унікальні якості завдяки тутешнім кліматичним і грунтовим умовам, дозволяє виготовляти особливі вина і коньяки, що мають оригінальні смакові якості. Завод «Коктебель» має свої дегустаційні зали, де можна спробувати продукцію підприємства, і мережу фірмових магазинів, де її можна придбати.

Асортимент вин дуже різноманітний, і наближається за смаком до європейських класичних вин. Але серед них є такі, які хочеться відмітити особливо. Це, наприклад, сухе столове вино «Піно фран Коктебель», яке має терпкий смак з легкою кислинкою, де відчувається відтінок вишні, що заграла. Вино «Мускат білий Коктебель» заслужило на міжнародних конкурсах одну срібну і дві золоті медалі. На виготовлення цього десертного марочного вина використовується тільки виноград сорту Білий Мускат, що забезпечує провину не лише іскристий золотистий колір, але і яскраво виражений мускатний аромат з цитрусово-квітковим відтінком. І звичайно, одно з кращих кримських вин Мадера Коктебель, яке має неповторний яскравий і складний смак. Воно готується з різних сортів винограду, серед яких такі, як Альбильо Кримський, Серсиаль, Шабаш та ін. На різних міжнародних конкурсах воно отримало кубок Гран-прі, золоті і срібні медалі.